3.10.2017Dva velké mezinárodní turnaje v posledních dvou víkendech přilákaly k účasti hráče FSpS MU Brno i z Jižní Moravy.

BEC U17 Český Krumlov

První z těchto turnajů proběhl 22-24.září v Českém Krumlově. Nového turnaje kategorie BEC U17 FZ Forza Czech International se zúčastnili Adéla Chadimová, Marek a Martin Dostálovi, Jakub Reichman, David Smutný a Martina Ševčíková, další hráči z oblasti pak Tadeáš Brázda, Adéla Klapalová, Barbora Otáhalová a Vojta Poříz.

Pro naše mladší hráče to byla jedna z prověrek pro možnou nominaci na ME U15. Jak Martina, tak David obstáli výborně a vysloužili si dobré hodnocení reprezentačních trenérů. Své zápasy proti soupeřům z Uzbekistánu, Rakouska či Německa odehráli dobře, i když to vždy neznamenalo výhru. Martina prošla do druhého kola ve dvouhře a David spolu s Matějem Rzeplinským postoupili do druhého kola ve čtyřhře.

Ze starších hráčů se do druhého kola ve dvouhře podíval Martin Dostál díky výhře nad soupeřem z Německa. Ve druhém jej zastavil první nasazený Sergej Lukič ze Srbska.

Mezi holkami pak druhé kolo v singlu kromě Martiny uhrála ještě Barbora Otáhalová díky vítězství nad hráčkou z Polska Laurou Bujak. Pak už Bára nestačila na nasazenou jedničku a budoucí vítězku turnaje Anastazii Pustinskaiu z Ruska.

Ve čtyřhrách kluků se postup do druhého kola povedl pouze Davidovi Smutnému s Matějem Rzeplinským, ve třech napínavých setech porazili dvojici z Rakouska, Gustav Andree a Tobias Rudolf a po právu si vysloužili aplaus celé haly.

Nejlepší výsledky přišly ve čtyřhře dívek. Adéla Chadimová ve dvojici s Kateřinou Valentovou a také Barbora Otáhalová spolu s Radkou Šilhavou prošly až do třetího kola, dál do semifinále však už ne.

V mixu si pak druhé kolo zahráli Barbora Otáhalová spolu s Jakubem Reichmanem, s Uzbekistánci Sodikova-Muminov odehráli tři vyrovnané sety 21:18, 20:22 a 19:21. Uzbekistánskou dvojici předtím v prvním kole potrápili Martina Ševčíková s Vojtou Pořízem, hlavně ve druhém setu, kde prohráli až v nastavení 24:26.

Druhé kolo v mixu si zahráli i Adéla Chadimová s Tadeášem Brázdou, nasazený pár z Polska byl nad jejich síly.

Turnaj v Českém Krumlově byl výborně zorganizovaný, s báječnou sportovní atmosférou, naši hráči si odnesli spoustu zážitků i zkušeností.

 

Slovak Youth U15 a BEC u 17

Druhý turnaj se odehrál v Trenčíně. Tentokrát byl rozdělen na dvě části, U15 a BEC U17. Opět zde byla velká výprava našich hráčů. Turnaj však negativně poznamenala absence počitadel skóre. Na žádném kurtu nebylo vidět, jak se zápasy vyvíjí, kdo se nevěnoval jen jednomu zápasu a nepočítal si skóre pro sebe sám, neměl naprosto přehled o vývoji na kurtech. Najednou byl konec a až pohled na Tournament Software ukázal, jak zápasy vlastně dopadly. K tomu postupně až dvouhodinové zpoždění na turnaji U15 a dohrávání zápasů pozdě večer, to nebyla moc dobrá vizitka pořadatelů.

Hráči a doprovod si nakonec absenci počitadel vyřešili po svém – stažením aplikace Scoreboard na své tablety a telefony a ke spokojenosti hráčů i diváků pak dobrovolníci u kurtů stav ukazovali. Hráči se pak mohli aspoň víc soustředit na hru a ne na časté dotazy a kolikrát i vzrušené dohadování, kolik že to vlastně je…

Na turnaji U15 se sešlo 162 hráčů z 15 zemí. Konkurence byla opravdu veliká a to že někdo vypadl už ve skupině nebo v prvním kole neznamenalo, že zahrál špatně. Například zápas prvního kola čtyřhry Smutný – Rzeplinski proti Rusům Bunkov-Manukian odehráli kluci velmi pěkně, druhý set s budoucími vítězi turnaje prohráli až po velkém boji v nastavení 23:25.

V mixu si druhé kolo zahráli Kuba Diviš s Adélou Klapalovou.

Dvojice Rzeplinski – Ševčíková pak ve stejném kole vybojovala výhru nad ukrajinsko-bulharským párem Leontyev – Chepisheva, po třech setech 12:21, 21:19 a 21:16 postoupili do třetího kola, tam je ale zastavila prohra s budoucími vítězi, Poláky Kwinta-Podedworny. Tito Poláci o kolo dále porazili další naši dvojici Smutný – Metzová. David s Luckou předtím odehráli tři vynikající zápasy proti soupeřům ze Slovinska, Slovenska a Polska. Čtvrtfinále však pro ně byla konečná.

Ve dvouhře hezky zahrála Dominika Mendreková, vyhrála skupinu a postoupila do prvního kola pavouka. Tam nestačila na Ukrajinku Marii Kholodnu.

Čtyřhru hrála Dominika s Adélou Klapalovou. V prvním zápase narazily na dvě Julie z Polska, Pajak a Pajek. I přes velkou snahu holkám nevyšel třetí set a po výsledcích 13:21, 21:19 a 16:21 na turnaji skončily.

Martina Ševčíková ve dvojici s Markétou Kohoutovou svedly vyrovnaný zápas se Slovenkami Cmorejovou a Tomčovou. Prohrály po setech 19:21 a 20:22.

 

Turnaji dominovala rychlá a přesná hra hráčů z Ruska, Ukrajiny a Polska. Potěšitelné bylo, že se našim hráčům dařilo s nimi držet krok, někdy set, někdy i celý zápas. K výkonům těch nejlepších ale je stále moc daleko…

 

 

Ve vedlejší hale probíhal souběžný turnaj BEC U17. Zde také startovali i zástupci Jižní Moravy : Marek Dostál, Martin Dostál, Kuba Reichman, Tadeáš Brázda , Adéla Chadimová a Bára Otáhalová.

Všichni předvedli bojovný výkon, ale bohužel na postupy  do dalších  kol to nestačilo.  Jediná   vítězství si připsala  Bára Otáhalová , která v prvním kole singlu  porazila slovenskou soupeřku, ve druhém pak nestačila na Nelu Němcovou z Orlové   a   Adéla  s Bárou  v deblu , když v prvním kole porazily řecké soupeřky  25:23 ve třetím setu!!  V dalším kole již na nasazené čtyřky nestačily.

Radek Ševčík